Kahlice za bebe ili tute za bebe

Kahlica za bebe je proizvod koji ne samo da je neophodan, nego označava i jednu novu stepenicu u razvoju vašeg djeteta koja je uzbudljiva kako za bebu, tako i za vas. No, koju kahlicu ili nastavak za za wc odabrati sukladno osobnosti vašeg djeteta, pitanje je sad… U suštini sve su one veoma slične. Kako bi vam skratili muku donosimo vam načine kako priviknuti dijete na korištenje kahlice.

Na tržištu možete kupiti dosta različitih modela kahlica. Ovisno od dobi djeteta i veličini prostora, te načina na koji mislite koristiti kahlicu.

Naučiti dijete na kahlicu zna biti dosta složen zadatak s kojim ne smijete žuriti. Ne postoje točne upute kako to napraviti, već sam uspjeh učenja najviše ovisi o djetetovoj spremnosti, i koliko vi uspijete prepoznati trenutak da je dijete spremno da zamijeti pelene kahlicom.

Zato se ne trebate žuriti s time jer će to biti jako stresno za sve.

Pomozite da dijete shvati da su pelene mokre

Bitno je da dijete shvati kad mu je pelena mokra ili prljava, a to će biti lakše ako ima platnene pelene ili moderniji tip pelena koji ne upija odmah tekućinu.

Naučite ga riječima kojima će se jasno izraziti da je vrijeme za nuždu

Mala djeca postaju svjesna da obavljaju najranije tek oko dvadesetog mjeseca starosti, ali u nekim slučajevima treba im i do dvije i pol godine da postanu svjesna toga.

Pomozite im da vam sami kažu kad je vrijeme za kahlicu

U prosjeku, između dvije i tri godine mala djeca dođu do te faze, da vam sami kažu kad je vrijeme za kahlicu. Vi ih uvijek možete pohvalite kad to naprave da su svjesni da su dobro napravili.

Pohvalite ih

Za djecu je bitno da mogu sami kontrolirati obavljanje nužde. Odnosno kad osjete potrebu za tutom da mogu sami to zadržati nekoliko minuta prije nego dođu do nje. U prosjeku se to događa obično oko treće godine starosti najkasnije, ali ponekad i nešto ranije.

Osim kahlica vjerojatno će vam trebati i stepenice.

Objavljeno dana